Stylingagenten
Hem / Nyheter / Högtryck hos StylingAgenten kräver automation

Högtryck hos StylingAgenten kräver automation

E-handeln har inte tappat fart under pandemin. Tvärtom! Vi fick en pratstund med Emanuel Dagemark på svenska StylingAgenten för att se hur de löst den ökade efterfrågan. Emanuel Dagemark är delägare och vd för StylingAgenten. När han inte arbetar tycker han om att packa fiskelådan och ge sig ut på sjö eller hav. Familj och vänner är andra viktiga ingredienser i hans liv.

Emanuel, kan du berätta om hur din resa på StylingAgenten började och hur den har utvecklats?

– Min resa tar sin början någon gång 2007-2008. Jag och Andreas, som också är delägare i bolaget, bestämde oss för att investera 1 000 kronor var i någon form av företagsamhet. Vi ville skriva en bok om hur man kan få kapital att flyga. Vi valde att fokusera på skönhet eftersom vi trodde att utvecklingspotentialen var god. Till en början byggde vi e-handelsplatsen själva och vi erbjöd bara ett fåtal produkter. Det var en form av learning by doing där vi snabbt kom fram till att utbudet är A och O för e-handel.

Om vi snabbspolar framåt så bildade vi ett aktiebolag år 2009. Då hade vi fått ihop till ett ordentligt aktiekapital och vi kunde anställa en person på halvtid. Så småningom bytte vi till större lokaler, ökade omsättningen årligen och anställde mer personal i takt med tillväxten. Idag finns vi på alla viktiga e-marknadsplatser i Sverige och Europa. Vi är 12 personer och omsättningen ökade från 35 MSEK (2019) till närmare 75 (2021). Som ett bevis på att vi jobbar i rätt riktning hedrades vi med utmärkelsen Årets e-handlare år 2020, vilket gjorde oss både stolta och glada.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att det händer saker hela tiden. Tillväxten inom e-handel är mycket stark. Det gör arbetet till en spännande utmaning där vi i princip lever med konstant växtvärk. Att bygga framgångsrika team under dessa förutsättningar är nog det allra bästa.

Hur kom det sig att ni valde att investera i en automationslösning?

– Enkelt sagt så handlade det om att klara Black Friday och julhandel på ett bättre sätt än vi gjort historiskt. Vi ville hitta en lösning som passade vårt behov samtidigt som lösningen skulle avhjälpa de problem som uppstod under orderintensiva perioder.

När vi nu pratar om leverantörer, hur kom ni i kontakt med Weland Solutions?

– Vi googlade olika logistiklösningar och använde vårt nätverk för att se hur andra hade gjort. Weland Solutions var en av flera aktörer vi kollade på. Att vi valde dem var för den goda kontakt vi fick. Säljaren förstod vårt behov och var angelägen om att lösa vårt problem. Han ville verkligen att det skulle fungera och visade på stort engagemang.

Kan du berätta mer om samarbetet? Hur har Weland Solutions hjälpt er?

– Den viktigaste nöten att knäcka för oss (och Weland Solutions) var nog det faktum att vi inte har något traditionellt WMS-system (Warehouse Management System). Det visade sig att vårt eget affärssystem med API-gränssnitt kunde kopplas samman med Welands egenutvecklade mjukvara Compact Store och vips så hade vi ett WMS light.
Det systemet tillsammans med första investeringen av två Compact Twin hissautomater resulterade i att vi klarade julhandeln år 2020. Det hade vi inte gjort utan denna lösning.

Vi har kompletterat med ytterligare en Compact Twin under 2021 och vi vill fortsätta att utveckla affären tillsammans med Weland Solutions. Hissautomaterna ger oss bra kapacitet med få fel. Dessutom är lagringskapaciteten mycket stor trots att golvytan som utnyttjas är minimal.

En annan aspekt som vi uppskattar och som man kanske inte tänker på, är säkerheten. Hissautomaterna gör lagervarorna osynliga och inbjuder därför inte till smash-and-grab-stölder.

Om vi ber dig om en trendspaning – hur tror du att e-handeln ser ut om 10 år?

– Jag tror att automatiseringen kommer att öka och att e-handeln fortsätter att både expandera och ha snabb tillväxt. Jag tror att vi kommer att få se ökad dropshipping, marknader som slås samman och fler som kommer att agera som e-marknadsplatser.

Boken du nämnde i början – hur har det gått med den?

– Planen att skriva en bok om hur man kan få ett litet investerat kapital att flyga finns kvar. Vår resa är bara påbörjad. Men visst, att vi började med totalt 2 000 kr i investerat kapital och idag, 14 år senare, omsätter närmare 75 miljoner kronor – det är förstås en resa i sig. En resa som vi är oerhört stolta över.

Tack Emanuel, och lycka till med affärerna!

 

Fakta StylingAgenten

Grundades: 2007
Antal anställda: 12
Omsättning: 54,4 MSEK (2020-12).
Beräknad omsättning för 2021, närmare 75 MSEK
Säte:
 Landvetter
Affärsidé: Bolaget skall bedriva försäljning av skönhetsprodukter och övriga vårdprodukter till företag och privatpersoner.
Hissautomater från Weland Solutions: 3st Compact Twin 3660. 5,5 meter höga med total lagringskapacitet på 450 kvm fördelat på 37 kvm golvyta. Varje hissautomat erbjuder 18 kubikmeter lageryta x 3 = 54 kubikmeter.
Integration och styrning: Compact Store
Webbplats: www.stylingagenten.se

 

2021-09-22

 

Produkter

Compact Twin