Hem / Nyheter / ÅJ Distribution investerar i logistik i världsklass

ÅJ Distribution investerar i logistik i världsklass

ÅJ Distribution skeppar dagligen butikskampanjer till fler än 77 länder. Bolaget är även skickliga eventlogistiker och en given 3PL-partner. Vi fick en pratstund med Fredrik Ringström för att ta pulsen på hur deras arbetssätt styr valet av leverantör.

Fredrik Ringström är delägare och vd för ÅJ Distribution. När han inte arbetar tycker han om att spendera tid tillsammans med familjen och upptäcka världen genom att resa. Han skulle vilja säga att han spelar golf men det är tre år sedan han senast höll i en golfklubba. Drömmen, påstår han, är ändå att spela golf tillsammans med goda vänner. Till dess håller han till godo med fotboll, som ligger honom varmt om hjärtat.

Fredrik, kan du berätta om hur din resa på ÅJ Distribution började och hur den har utvecklats?

– Jag har haft förmånen att arbeta inom de flesta funktioner på ÅJ under årens lopp och är sedan 2010 delägare tillsammans med min kollega Peter Hollner. Min resa på ÅJ började för 27 år sedan när jag var tonåring och behövde pengar. ÅJ erbjöd mig extrajobb på kvällar och helger.

Efter avslutade studier inom försäljning och marknad, så fick jag ett erbjudande som innebar att jag skulle ta hand om lagerhotellet för vår största kund. Detta uppdrag ledde till att jag fick ett KAM-ansvar och fick leda sälj- och utvecklingsansvaret för kunden. Något jag fortfarande gör.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är att lösa de utmaningar som branschen, våra kunder och vi själva antar. Vi får ofta höra att vi är fantastiska när vi löst våra uppdragsgivares utmaningar på ett strålande sätt. Det är såklart jättekul, men ännu roligare tycker vi det är när vi får höra att våra uppdragsgivare och kunder får beröm internt för något vi varit med och bidragit. Då tycker vi att vi som logistiker har lyckats!

Du har säkert en mängd härliga berättelser i minnesbanken. Vill du dela med dig av någon?
– En händelse som ligger mig varmt om hjärtat var när en av våra uppdragsgivare gav oss i uppdrag att optimera och koordinera deras sommarkampanj av marknadsmaterial till deras butiksnät. Normalt går den ut i 3 omgångar som är beroende av publiceringstid i andra medier, men vi fick nu uppdraget att optimera allt i en och samma sändning till samtliga butiker i över 60 länder.

 

”Vi klarade allt på 3 veckor mot normalt 10 veckor där vi totalt packade över 72 000 butiksunika paket. Vi sparade kunden ett 6-siffrigt belopp och fick med oss väldigt mycket lärdomar som idag resulterat i flertalet investeringar.”

 

Denna händelse är en del av vår kultur och vi brinner för att ständigt utveckla både oss och våra kunder. Det är väldigt tillfredställande att vi kan optimera och hitta smartare sätt att hantera våra kunders material som i slutändan ger både en ekonomisk effekt och inte minst ett minskat avtryck på miljön.

Vilken fin anekdot. Om ni letar efter smartare sätt för att hantera material – vad är viktigt för er när du väljer leverantör?

– Våra kunder värdesätter effektiva lösningar med hög precision så för oss är det viktig att våra leverantörer är proaktiva och kan hjälpa oss att utvecklas. Det i sin tur, hjälper oss att nå våra satta mål både gällande effektiviseringar och hållbart tänkande.

När vi nu pratar om leverantörer, hur kom ni i kontakt med Weland Solutions?

– Vi kom i kontakt med Weland Solutions via NYCE som är leverantör av det WMS (Warehouse Management System) vi använder oss av. Innan dess hade vi kommit i kontakt med Weland Solutions lösningar på mässor och branschträffar. När vi utvärderade vem som kunde fungera som en proaktiv partner till oss, och som dessutom matchade våra mål på effektivisering, valde vi att kontakta Weland Solutions.

Kan du berätta mer om samarbetet? Hur har Weland Solutions hjälpt er?

– Weland Solutions uppdrag gick ut på att ta fram en integrerad lösning med vårt WMS. Vi ville att de skulle föreslå ett lösningsförslag för att sedan installera utrustningen och vara behjälpliga med integrationen tillsammans med NYCE. I uppdraget ingick även att bistå med expertis och utbildning till vår personal för bästa tänkbara utfall.

Investeringen av två Compact Twin resulterade i effektiv logistik som hjälper oss att möta de krav som finns på oss som logistiker. Lösningen förkortar ledtider, hjälper oss att fortsatt vara konkurrenskraftiga samt ger vår personal en mer ergonomisk arbetsplats.

Vårt fokus är kundnöjdhet, kvalitet och hållbarhet. Jag tycker att hissautomaterna från Weland Solutions uppfyller alla dessa fokusområden.

Vilka egenskaper hos Weland Solutions värdesätter du mest?

– Deras professionella organisation från rådgivning och upphandling till installation.
De hjälper oss att vara det självklara valet för företag som behöver en kompetent partner med hög servicenivå och IT-system som kan integreras med alla affärs- och webb-ordersystem på marknaden.

Om vi ber dig om en trendspaning – vilka av era tjänster tror du att vi kommer att få se mer av i framtiden?

– Jag tror att flertalet uppdragsgivare kommer att utnyttja våra lösningar som hjälper dem att göra hållbara kampanjer och utskick. Integrationer där informationen går sömlöst mellan olika system på ett smidigt sätt och cirkulära förpackningslösningar används.

Jag tror att kraven på B2B kommer att vara liknande de som privatpersoner idag har på e-handlare. Vi behöver möta de kraven med effektivitet och en väl utbyggd IT-infrastruktur.

Tack Fredrik, och lycka till med affärerna. Och golfspelandet.

 

Fakta ÅJ Distribution

Grundades: 1983
Antal anställda: 56
Omsättning: 63,7 MKR (2019-12)
Säte: Sundby, Spånga
Affärsidé: Bolaget bedriver distributionsservice samt förpackning av reklammaterial.
Största kampanj: 75 233 sändningar
Antal kolli per år: 500 000
Hissautomater från Weland Solutions: 2 st Compact Twin 3050. 5,5 meter höga med total lagringskapacitet på 230 kvm (34,5 kubikmeter).
Webbplats: www.ajdistribution.se

 

2021-08-18

 

Produkter

Compact Twin