Hem / Referenser / Mårdskog & Lindkvist

Vin- och spritlager kräver noggrann inlåsning och kontroll. Perfekt uppdrag för en Compact Twin.

Mat- och restauranggrossisten Mårdskog & Lindkvist är godkänd att sälja och distribuera öl, vin och sprit till näringsidkare. För detta krävs ett lager bakom lås och galler samt väldigt kontrollerad hantering. När golvytan inte räckte till innanför gallret gick det snabbt och enkelt att bygga upp tre Compact Twin på plats. Nu lagras flaskorna effektivt på höjden och vin- och spritplockningen har också blivit mycket smartare.

Vad är Mårdskog & Lindkvist?

– Vi är en fullsortimentsgrossist med allt som finns på tallriken, i glasen, på borden och i köket hos restauranger och storkök. Centrallagret med vin och sprit ligger i Jönköping men vi har även lager i Norrköping samt försäljning och omlastning i Kalmar. Våra ca 1500 kunder som befinner sig i södra delen av Sverige får leveranser från oss 1-3 gånger i veckan. Totalt erbjuder vi 24.000 aktiva artiklar, varav 6.200 som alltid finns i lager. Av dem är 700 artiklar vin och sprit som hanteras i ett rum inom galler, berättar Magnus Palm som är logistikansvarig.

 

”Vi tänkte bara att vi skulle spara golvyta, men resultatet blev att vi plockar mycket smartare nu.”

Magnus Palm, logistikansvarig

 

Vad fick er att satsa på hissautomater?

– Tidigare plockade vi flaskorna från traditionella hyllor, gående med vagn. För att det skulle fungera för personalen var hyllorna låga och tog upp stor golvyta. Så den första anledningen var att vi ville effektivisera lagringsytan. Nu har vi tre Compact Twin 3660 på plats och har frigjort motsvarande 100 kvm golvyta, vilket är något mindre än vi först räknade med. Men hissautomaterna har överraskat oss positivt på så många andra sätt, fortsätter Magnus.

 

Överraskande tunga flaskor ställde till det lite

– Att vi inte kunnat maxa alla lastbrickorna i hissautomaten beror på vårt eget slarv när vi i förväg bedömde vikten på varje flaska. Det är framför allt champagne- och starkspritsflaskorna som kan innehålla mer glas och därför är tyngre. Våra första två Compact Twin levererades med brickor som klarar 300 kg, vilket visade sig inte räcka. Därför kompletterade vi med en tredje hissautomat och valde 15 brickor som klarar 500 kg istället. Dessa har vi sedan kunnat fördela mellan alla tre hissautomaterna. Även om Compact Twin kan hantera två lastbrickor samtidigt är totalviktsgränsen för hissen 600 kg, det betyder att 500 kilosbrickorna måste hanteras en och en. Men detta är inget vi själva behöver fundera på, styrsystemet Compact Store sköter det automatiskt, säger Magnus nöjt.

 

”Det var imponerande hur snabbt och välsmort installationen gick. Alla hissautomatens delar levererades på pall och monterades innanför gallret utan problem på bara tre dagar.”

Magnus Palm, logistikansvarig

 

Renare och säkrare flaskor bakom luckjalusin

– Av 700 vin- och spritartiklar lagrar vi nu 636 artiklar inne i hissarna medan resten är helkartong eller backar som står i hyllor vid sidan om. Det finns ingen anledning att lyfta in och ut dem ur hissarna. Allt vi kan dela på och sälja som styck, har vi däremot inne i hissarna. Det är också detta plocket som är noga kontrollerat och stöldbegärligt. Här tillför luckjalusin extra säkerhet eftersom den bara öppnar sig för behöriga. Den gör också att flaskorna håller sig renare vilket uppskattas av alla, inte minst kunderna, säger Magnus.

 

Smartare plock på flera sätt

– Hissarna har fått oss att tänka smartare över lag. Nu sker plocket i samarbete med hissautomaten vilket gjort att vi kommit på flera förbättringar i hela processen. Genom Multiplock och Put to screen kan vi också plocka flera order samtidigt, även om ett plock till en kund kan variera mellan 3 flaskor till 180 flaskor. Detta går nu mycket snabbare utan spring. Det bästa är att vi nu kan knyta samman plocket från hissarna med resten av varuplocket till samma kund. Lådan med vin och sprit hämtas nu komplett som en orderrad. Detta är verkligen bra, ler logistikchefen.

 

Vad tycker medarbetarna?

– Vi har alltid haft utvalda medarbetare som är dedikerade för uppgiften att plocka vin och sprit eftersom det kräver stor noggrannhet, kontroll och ordning. Vi har nu utbildat en av dem till ”superuser” för att klara av att hantera hela Compact Store med bland annat inleveranser, layout och inventering. Annars är det enkelt att lära sig att hantera plockningen från hissautomaten. Här har vi flera medarbetare som gillar den nya arbetsstationen. Allting kommer i rätt höjd och eftersom Compact Store och plockhjälpmedlen assisterar hela tiden blir det aldrig stressigt. LED-listen visar rätt låda att plocka flaskan ifrån och scannern säkerställer artikeln så att det inte går att göra fel. Det är ordning och reda och full kontroll på lagret hela tiden, säger Magnus belåtet.

 

Vad fick er att välja Compact Twin från Weland Solutions?

– Eftersom vi själva jobbar regionalt och prioriterar närproducerat var det en betydelsefull faktor när vi tittade runt. Trevligt då att hitta en välrenommerad leverantör på nära håll. Dessutom underlättar det kommunikationen och det går snabbt att få svar på frågor. Med det slutgiltiga avgörandet föll nog när styrsystemet Compact Store gick att integrera i vårt affärssystem, som vi har för avsikt att behålla.

– Vi är väldigt nöjda och tänker alltid på Compact Twin när vi jagar mer golvyta. Det är mycket troligt att vi köper fler, framför allt till vårt andra lager i Norrköping, spår Magnus.

 

Hälsning till andra med liknande lager

– Kör! Det är inget att tveka på. En hissautomat ger bra ordning och reda. Det upplägg vi har fått till nu känns verkligt bra. Vi har frigjort golvyta på ett kostnadseffektivt sätt. Kanske kunde vi tänkt till mer i förväg när det gäller vikt och höjd på kartongerna. Hade vi haft bättre kontroll på vår artikeldata hade vi kunnat sätta upp lagret inne i hissautomaterna betydligt smidigare. Men vi har lärt oss mycket och Compact Store hjälper oss nu att optimera och ständigt förbättra oss, avslutar Magnus Palm leende.

Previous image
Next image