Nordens största prototypföretag lyfter med lagerhiss

När Prototal köpte verktygstillverkaren Premould våren 2018 behövde de flytta det förvärvade företagets verkstad med tillhörande lagerautomat till Jönköping. Det visade sig vara en riktig lyckoträff och en maskin blev snabbt fler.

Prototal är marknadsledande i Norden inom verktygsframställning med tillhörande formsprutning. De stora verktygen och formarna för framställning kan dock vara otympliga att förvara och att flytta till och från tillverkningen. Weland Solutions lagerautomater visade sig vara precis den lösning de behövde.

– Med våra maskiner behöver Prototal inte längre använda truck varje gång de ska plocka ned ett visst verktyg utan det räcker med en travers och en vagn, förklarar Daniel Cantoni, key account manager på Weland Solutions.

Från 1 till 6 hissautomater

Det hela började med att Premoulds gamla lagerhiss, en Compact Lift 2440 skulle flyttas till verkstaden i Jönköping. Man konstaterade snabbt att hissen skulle bli för hög för de nya lokalerna varpå Weland erbjöd sig att köpa tillbaka den och bygga en ny på plats.

– Prototal var dock redan trångbodda och under diskussionens gång insåg de att de skulle kunna förvara väldigt mycket i den här sortens lagerautomater. Vi tittade på det tillsammans och det slutade med att de köpte sex hissar förra hösten. Kring jul ringde de sedan och ville ha fyra till, berättar Daniel.

De första tre lagerhissarna var ungefär sex meter höga för att de skulle passa i lokalen. Efter en översyn insåg man att det fanns utrymmen som hade högre takhöjd, varpå de tre följande blev åtta meter höga istället. Arbetet skedde i omgångar där två lagerautomater åt gången byggdes och fylldes med gods.

– Det tog ungefär en månad. Vi gjorde också en rockad där vi bytte plats på en av de lägre och en av de högre hissarna. Det är ju viktigt att kunna vara flexibel och lösa problemen utefter kundernas förutsättningar. Vi försöker alltid tillgodose deras önskemål, säger Daniel.

Sparar utrymme och tid

De skräddarsydda Compact Lift lagerautomaterna rymmer totalt 12,5 ton material uppdelat på ungefär 25 brickor. Brickorna har måtten 2440×820 millimeter, med en lasthöjd på upp till 500 millimeter och maxlast 500 kilo. Lösningen innebär att Prototal sparar ungefär 300 kvadratmeter i golvyta.

Varje bricka kan dras ut helt och det är det som möjliggör användningen av en travers för att plocka upp materialet. Arbetet har därmed blivit både enklare och mer effektivt.