Hissautomater hos Modern Elteknik ökar plockhastigheten med 380%

Modern Elteknik i Göteborg är en av Sveriges ledande elgrossister som erbjuder komponenter inom elektronik och automation. Det familjeägda företaget, som startades 1969 och har försäljning både inom Sverige och utomlands, befinner sig i en spännande och expansiv fas. När Modern Elteknik hade problem med att integrera sitt Visma ERP system till sina handdatorer började de leta efter andra lagerlösningar och bestämde sig tidigt för att investera i hissautomater. Valet av leverantör föll på lager-och logistikspecialisten Weland Solutions och deras innovativa hissautomat Compact Twin.

Förenklat plock och snabbare inleveranser

– Vi var ute efter en svensktillverkad lösning och ville ha mycket yta för pengarna eftersom vi inte har så mycket golvyta att jobba med. Eftersom Compact Twin kan köra två lagerbrickor samtidigt och dimensionerna passade vår nuvarande lokal tyckte vi att Compact Twin från Weland Solutions verkade vara en effektiv och tidsbesparande produkt som passar våra behov, förklarar Jan Johannesson, VD på Modern Elteknik.

Weland Solutions installerade två Compact Twin 3600 hissautomater med tillbehör som höjer produktiviteten på lagret. Varje maskin hanterar 57 lastbrickor. Hissarna är ESD-anpassade och utrustade med ljuspekare, jalusier som skyddar mot ljud och damm, samt mjukvaran Put to Screen från Weland Solutions. Utöver hissautomaterna har Weland Solutions även levererat plastbackar och arbetsbord på hjul som används för sortering av gods.

– Hissautomaterna från Weland Solutions har helt förändrat hur vi arbetar på Modern Elteknik. Vi har fått ett förenklat plockflöde, ett mer ergonomiskt arbetssätt, dämpad ljudnivå, färre felplock och snabbare inleveranser till hissen. Det har verkligen blivit en bättre vardag för vi som arbetar här, säger Jan Johannesson.

Dubbla lastbrickor ökar plockhastigheten

Genom att Compact Twin hanterar två lastbrickor i samma sekvens med en bricka i vänteläge och en i plockposition kan plockhastigheten öka med 50 – 75%. Under tiden som plock från den första brickan pågår hämtar Compact Twin nästa bricka i plocklistan och placerar denna bricka i väntpositionen på den lediga platsen på hissen. När kvittens av det första plocket på plocklistan gjorts körs brickan tillbaka och nästa bricka körs fram direkt från väntpositionen och nästa plock i plocklistan påbörjas.

– Tack vare våra hissautomater har vi ökat plockhastigheten med hela 380%. Det vi gjorde på 8 timmar förr klarar vi idag på ungefär 2. Hissautomaterna från Weland Solutions har inte bara utökat vår lageryta och säkrar platsbristen för framtida satsningar, men säkerställer också att vi kan erbjuda snabba leveranser till våra kunder, berättar Jan Johannesson.

Personlig service från start till mål

Framöver vill Modern Elteknik optimera sitt lager ytterligare genom att installera en tredje hissautomat från Weland Solutions och se över arbetsflödet i stort för att förbättra hela kedjan. Till deras hjälp finns Weland Solutions kunniga säljteam.

– Jag skulle varmt rekommendera Weland Solutions för deras personliga service, från första kontakt till slutfört projekt. Vi är redan i diskussion med säljarna kring nästa steg för oss och hur vi kan fortsätta att optimera och effektivisera flödet på Modern Elteknik, avslutar Jan Johannesson.


2020-10-12