E-handelsföretag expanderar och satsar på ny lagerlösning

När det snabbväxande e-handelsföretaget Boozt behövde effektivisera sin lagerhantering 2019 föll valet på lager- och logistikspecialisten Weland Solutions. Tillsammans skapade de en lösning som sparar både tid och utrymme.

Modeåterförsäljaren Boozt har gjort en enorm tillväxtresa de senaste åren. Efter bara två år i sin stora lagerlokal behövde de därför effektivisera för att få plats med nya produkter och snabbt kunna få ut dem till kunderna. Hjälpen kom från Weland Solutions.

– Vi behövde en smidig lösning för vår brandfarliga kosmetik. Den var beroende både av en yteffektiv lagring och en snabb plockhastighet. Weland hade det bästa totalerbjudandet som erbjöd en kombination av kvalitet och hastighet vilket är jätteviktigt för oss, säger Jimmy Duholm, Warehouse Director på Boozt.

Sparar mycket golvyta

Installationen gjordes på huvudlagret i Ängelholm som är ungefär 42 000 kvadratmeter stort. För att öppna upp mer golvyta bestämde man sig för att bygga på höjden. Två lagerautomater av modellen Compact Twin installerades med vardera 58 plockbrickor i varje maskin. Det gav 348 kvadratmeter lageryta på 24 kvadratmeter golv.

– Vi installerade också en plockskärm som hjälper operatören hitta godset med hjälp av exempelvis en bild och en led-list som identifierar det på brickan. Utöver det satte vi även in en jalusi som skyddar mot bland annat damm, berättar Mikael Svensson, Key Acount Manager på Weland Solutions.

Welands lagerhanteringssystem integrerades med Boozts befintliga WMS. Byggnationen tog en vecka och maskinerna driftsattes under våren. Boozt hade inte använt lagerautomater tidigare så förväntningarna var höga, och de infriades.

– Vi fick bättre kontroll; det blir mer ordning och reda med lagerautomatar än att ha godset i hyllor. Vi märker att vi har bättre kontroll på vårt plock och känner även att vi kan plocka snabbare och effektivare med hjälp av den nya automatiska lösningen, kommenterar Jimmy.

Ergonomisk lösning

Förutom effektiva och säkra plock samt sparad golvyta fanns de en stor fördel med Welands lösning och det var ergonomin:

– Vi har ett stort fokus på våra medarbetares arbetsmiljö och har lagt väldigt mycket tid och resurser på att bygga Sveriges grönaste lager och anpassa det så mycket som möjligt ur ergonomisk synvinkel, förklarar Jimmy.

Lagerautomaterna erbjuder en ergonomisk arbetsställning där man inte behöver sträcka eller böja sig för plock. Plockbrickan har istället en bra höjd redan när den kommer ut vilket enligt Jimmy uppskattas av personalen.